Gitaarpick-ups : types en verschillen

De pick-up (s) in je gitaar zorgen ervoor dat je instrument hoorbaar is. Ze zijn net zo belangrijk als het hout waarvan je gitaar is gemaakt, je snaren en je versterker; en ze verdienen evenveel aandacht.

Pickups zijn er echter in verschillende vormen en maten. Pickups werken ook voor verschillende doeleinden. Je gaat bijvoorbeeld niet dezelfde pick-up gebruiken om country te spelen die je gebruikt om hard rock en metal te spelen. En als je niet de juiste pick-ups gebruikt voor wat je wil doen, zal  het moeilijk zijn om de toon te krijgen die je wil

Omdat er zoveel soorten gitaar-pickups beschikbaar zijn, hebben we een overzicht gemaakt dat je kan gebruiken om erachter te komen welke pick-up het beste bij je past. We gaan ons niet in te veel technische details verdiepen of proberen alle mogelijke pick-ups en de voor- en nadelen op te sommen, maar door dit artikel te lezen, heb je essentiële kennis om een ​​geïnformeerde aankoop te doen.

Wat is een pick-up?

Een pick-up is een magneet met draad eromheen die de trilling van je snaren omzet in een elektronisch signaal. Pickups worden gebruikt op elektrische en akoestische instrumenten.

Elektrische Gitaar Pickups

Pickups voor elektrische gitaar (en pickups voor elektrische bas) kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: single coil, humbucker en P90.

Enkele spoel (single coil)

Pickups met één spoel gebruiken een enkele magneet. Een goed voorbeeld van een single-coil pick-up zijn de pickups op een standaard Fender Stratocaster (hoewel ze op talloze gitaren worden gebruikt, niet alleen die van Fender!). Single-coil pickups hebben niet één gemakkelijk te definiëren toon omdat ze zo veel worden gebruikt, maar als een algemene regel worden ze beschouwd als helderder dan humbuckers of P90’s. De genres die single-coil pickups gebruiken, omvatten country en surf, hoewel ze geweldig klinken in bijna elk genre. Het enige minpunt is dat ze niet zo goed omgaan met hoge niveaus van vervorming (High gain dus, zoals in hardrock en metal) 

Enkele legendarische single coil gebruikers : Jimmy Hendrickx, Mark Knopfler, David Gilmour, Eric Clapton, John Mayer, Nile Rodgers, Stevie Ray Vaughn

Abtmusic gitaarselectie: 

humbucker

Humbuckers zijn in wezen twee pickups met één spoel die samenwerken. Pickups met één spoel zijn onderhevig aan brom van 60 cycli, een fenomeen waarbij elektrische achtergrondruis wordt overgebracht naar jouw versterker samen met de trillingen van jouw snaren. Humbuckers zijn ontworpen om de ‘hum’ te bucken (brom te onderdrukken), vandaar de naam. Humbuckers hebben een warme toon in vergelijking met pickups met één spoel, daarom zijn ze de pickup bij uitstek voor jazz. Vanwege hun hogere output (output = volume) presteren ze echter beter dan single-coil pickups in genres waar hoge niveaus van vervorming vereist zijn. Van Classic rock tot metal dus.

Legendarische humbucker gebruikers : Slash, Jimmy Page (Led zeppelin), George Benson, Ace Frehley, Dave Grohl,

Abtmusic gitaarselecte

P90

Last but not least, P90s. P90 pickups zijn het vrolijke medium tussen pickups met enkele spoel en humbucker. Ze hebben een hogere output dan single-coil pickups, maar ze hebben niet de output van humbuckers. Hun toon heeft een beetje meer diepte dan de standaard enkele spoel, maar niet in de mate van humbuckers. P90 pickups zijn het best geschikt voor blues en rock (maar niet voor hard rock), hoewel ze nog steeds relatief veelzijdig zijn.

Legendarische P90 gebruikers : Wes Montgomery, David Gilmour voor de solo op Another brick in the wall, John Lennen bij The Beatles, Pete Townsend

Abtmusic gitaarselectie : 

Elektrische basgitaar pickups

Bass pickups zijn hetzelfde ontworpen als gitaar pickups, maar ze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën: J-pickups (Jazz Bass), Split-Coil pickups, Dual-Coil pickups en Soap Bar pickups.

J-pickups

J-pickups werden voor het eerst gebruikt op Fender’s Jazz Bass en zijn daarom nog steeds geassocieerd met het instrument. Deze pickups hebben een warme en heldere tonaliteit en worden vaak gebruikt door jazzmuzikanten. Ze komen echter ook veel voor in rock (Geddy Lee van Rush is een opmerkelijke gebruiker).

Abtmusic basselectie : 

Split-coil

Split-coil pickups zijn twee helften van een enkele pickup, waarbij de ene helft iets hoger (meer naar de nek) rust dan de andere. Deze pickups worden meestal gebruikt door rock- en punkmuzikanten vanwege hun pittige toon.

Abtmusic basselectie

Dual-coil

Dual-coil pickups zijn humbucking pickups, hoewel ze niet zo vaak voorkomen als j- of split-coil pickups. Bassups met dubbele spoel, zoals humbuckers op een gitaar, hebben een aanzienlijk warmere toon dan alternatieven met een enkele spoel. Ze zijn geweldig als je op zoek bent naar een meer vintage bastoon, maar weet wel dat ze niet de duidelijkheid van de bovenstaande pickups hebben.

Abtmusic basselectie

Soap bar

Soapbarelementen zijn in wezen J-baselementen met een bredere behuizing. Een opmerkelijk verschil is dat deze pick-ups daadwerkelijk zijn verzegeld, waardoor ze worden beschermd tegen degradatie. Ze hebben ook pennen die uit de onderkant van de pick-up steken om verschillende bedradingscombinaties te vergemakkelijken.

Abtmusic basselectie : 

Akoestische pickups

Akoestische pickups kunnen worden onderverdeeld in drie categorieën: transducer, piezo en soundhole.

Transducer pickups

Deze elementen staan ​​bekend om hun levensechte weergave van de toon van een akoestisch instrument. Deze pickups werken door zich te houden aan het klankbord van uw instrument en vervolgens hun reactie te vertalen naar een elektrisch signaal. Omdat deze pickups ‘horen’ hoe je soundboard reageert op de trilling van je snaren, weerspiegelt het geluid dat het produceert daar beter op. Het enige nadeel van pick-ups van transducers is dat ze gevoeliger zijn voor feedback dan piëzo- of soundhole-pickups.

Piezo pick-ups

Dit zijn een soort transducer, maar in plaats van onder het klankbord te zitten, zitten ze onder het zadel (waar je snaren overheen gaan). Deze pickups ‘horen’ je snaren meer dan je gitaar, en worden beschouwd als synthetischer dan de soundboard-transducer. Ze hebben ook een sterke mid-range bult, over het algemeen beschreven “piezo kwakzalver”. Piëzo-pickups zijn over het algemeen vrij goed bestand tegen feedback, waardoor ze een geweldige optie zijn als je op zoek bent naar grotere locaties of met grotere hoeveelheden wilt spelen.

Soundhole pick-ups

Dit zijn in wezen elektrische pickups die in het klankgat van een akoestische gitaar passen. Deze pickups hebben een duidelijke “elektrische” kwaliteit in hun toon, maar high-end soundhole pickups klinken eigenlijk heel levensecht. Bij mooiere soundhole-pickups wordt een technologie geïmplementeerd die vergelijkbaar is met een microfoon, en die een vergelijkbare respons biedt zonder zo gevoelig te zijn voor feedback. Het leuke van deze pickups is dat ze over het algemeen behoorlijk feedbackbestendig zijn en nog steeds een levensechte toon kunnen oppompen, waardoor ze een gelukkig medium zijn tussen soundboard-transducers en piëzo-pickups. Veel van deze systemen zijn ook betaalbaar en niet-invasief (wat betekent dat ze geen permanente aanpassing van uw instrument vereisen).

In-body microfoons

Hoewel ze niet echt pick-ups zijn, bieden veel gitaarbouwers interne microfoons of systemen die een pick-up combineren met een interne microfoon aan. Deze systemen bieden de meest realistische akoestische toon, maar ze hebben een paar nadelen. Microfoons zijn aanzienlijk meer gevoelig voor feedback dan akoestische gitaren, en systemen die microfoons gebruiken, zijn duurder dan andere opties. Als u echter een echte akoestische toon moet hebben, is er zeker voldoende verschil tussen een microfoon (of een systeem dat tegelijkertijd een microfoon en een pick-up gebruikt) en een pick-up om de prijsverhoging te rechtvaardigen.

Akoestische gitaar pickups zijn controversiëler dan elektrische gitaar pickups omdat akoestische gitaristen over het algemeen op zoek zijn naar een reproductie van een reeds bestaande toon. Nauwkeurigheid in reproductie wordt over het algemeen gewaardeerd om de intrinsieke kwaliteiten van de pick-ups, en omdat onze kijk op hoe nauwkeurig een pick-up onze niet-aangesloten toon reproduceert subjectief is, krijgen we allemaal verschillende meningen over hoe goed bepaalde typen (en zelfs bepaalde modellen) pick-ups presteren.

Actieve en passieve pickups

Alle pick-ups hierboven vallen onder twee classificaties: actief en passief. Actieve en passieve pickups werken anders en hebben zeer verschillende tonen. Het is dus belangrijk dat je het verschil tussen de twee kent om de toon te krijgen waarnaar je op zoek bent.

Passieve pick-ups

Dit waren de eerste pick-ups die werden uitgevonden. Ze worden passief genoemd omdat ze het signaal niet versterken. Deze pick-ups hebben een warme en organische toon, en als algemene regel zijn ze geweldig voor zowat alles. Het enige waar ze niet in uitblinken, is een hoge mate van vervorming.

Actieve pick-ups

Zoals de naam al aangeeft, maken actieve pickups gebruik van actieve circuits die een stroombron vereisen, meestal een 9V-batterij ingebed in gitaren. Deze pickups versterken je signaal, wat resulteert in een hogere hoeveelheid output. Op actieve pickups kunt u ook frequenties (zoals treble, bas of beide) van uw instrument verhogen, een functie die algemeen beschikbaar is op de meeste akoestisch-elektrische gitaren. Op elektrische gitaren worden actieve pickups over het algemeen alleen gebruikt voor genres die veel vervorming vereisen, zoals metal en hard rock. EMG is een van de meest opvallende fabrikanten van actieve pick-ups, en de pick-ups die ze produceren zijn een geweldige weergave van actieve gitaar-pickups als geheel.

Actieve bas pick-ups

Actieve bas pick-ups zijn een beetje anders, worden meer gewaardeerd om hun toonbeeldvormingscapaciteiten dan hun hogere output, wat heeft geleid tot hun acceptatie in verschillende genres. Dit is een schril contrast met actieve elektrische gitaar pickups, die zelden buiten hard rock en metal worden gebruikt).